Wednesday, October 23, 2013

Kitap Ozeti 2.Kisim / Brain Rules for Baby

Hamilelikte okudugum Brain Rules For Baby kitabinin kisa bir ozetini daha once blogumda paylasmistim. Not aldigim baska onemli bilgileri daha once eklemedigimi farkedip bu kitabin degindigi mutlu cocuk ve ideal ebeveyin olmakla ilgili kisimlari da eklemek istiyorum.



Erken yasta ogrenmeyi hizlandiran seyler; anne sutu, cocugunuzla konusmak, hergun onunla oyun oynamak, cocugunuzun ne kadar zeki oldugunu degil de ne kadar cabaladigini takdir etmeniz.
Ogrenmeyi yavaslatan seyler; televizyon ( 2 yasina gelene kadar TV'yi kapali tutmak da fayda var), cocuga ilgi gostermeden kendi haline birakmak, cocukla yuz yuze zaman gecirmemek, henuz yasi kucuk olan bir cocuga beyin kapasitesinin ustunde seyler ogretmeye zorlamak.

MUTLU COCUK
- Genetik faktorler bir cocugun ne kadar mutlu br karakteri olacagi uzerine buyuk rol oynar ama hersey sadece genetik faktorlere bagimli degildir. Mutluluk, karakter ve zeka gibi seyler ailenin egitimi ile sekillendirilebilir.)

-Duygularinin ne oldugunu bilen ve duygularini control etmeyi ogrenenen cocuklar arkadaslik kurmakta ve arkadaslik iliskilerinde cok daha basarili olurlar. Arkadaslik ise en buyuk mutluluk kaynaklarindan biridir. Sosyal cocuklar mutlu olurlar. Muzik ile erken yasta tanisan ve uzun yillar muzikle ilgilenen cocuklar ise ilerki yaslarda daha mutlu karakter sahibi olma ozellikleri gosterirlermis.

IDEAL EBEVEYIN OLMAK

Aile tarziniz nasil olmali, ne tarzda ebeveyinler olmalisiniz ki cocugunuzun mutlu ve basarili bir insan olmasina yardimci olabilesiniz?

Profesyonel hayatlarinda basariya ulasmis, hislerini ve davranislarin kontrol etmesini bilen, insanlara karsi empati kurmasini bilen, aileleri ile guclu baglari olan, depresyon ve anxiety vakallari olmayan ya da cok az gorulen, siddetten uzak duran, arkadaslik iliskileri kuvvetli olan insanlar ideal insan olarak tanimlaniyor. Bir takim arastirmalar sonucunda bu ideal insanlarin ebeveyinlerde ortak bir davranis ve yetistirme metodu bulunmus. Kitapta buna Authoritative Parenting deniyor.
Authoritative Parent kimdir? Cocuklarina karsi hem talepkar hem de ilgili olan aileler bu kategoriye giriyorlar. Evde kurallar koyarken kurallarin sebeplerini anlatmayi ihmal etmeyen, cocuklarin bagimsizligini cesaretlendirirken aileden ve aile degerlerinde uzaklasmamalarini saglayabilen, cocuklariyla cok kuvvetli iletisim baglari olan aileler bu kategoriye giriyorlar.
Eger cocugunuzun onunde esinizle tartismis bulunursanir, yine cocugunuzun onunde barismayi ihmal etmeyin. Fikir ayricaliklarindan dolayi insanlarin tartisabilecegini fakat daha sonrasinda uzlasarak baristiklarini da gormeli cocuk.

No comments:

Post a Comment