Friday, October 18, 2013

Anne Nerde Nerde?

8 aylikken cikardigi sesleri blogda burda siralamistim Ozan'in. O zamanlar 4-5 kelime ile sinirliydi bizimkinin cikarabildigi sesler. Buyudugu her ay bizi sasirtmaya ve yeni sesler cikarmaya devam etti minik papagan. 11 ayliktan itibaren benden ve babasindan duydugu kelimeleri tekrar etmeye basladi ( tam olarak soyleyemese de sesleri cikarmaya calisiyor en azindan)

Ilk cumlesini "Anne nerde nerde?" diyerek babasini tekrar etmesiyle kurmus oldu Ozan. Ben Bodrum'daki yazlikta ust kata giyinirken babasi ile merdivenleri cikarken beni ariyorlarmis meger.



Genelde sabahlari daha bir konuskan oluyor bizim Ozan'cik. Yine bir Sabah uyanip da sesler cikarmaya baslayinca babasi yavasca odasina girince asagidaki video ortaya cikmis.  Bu video da Ozan 10.5 aylikken cekildi.



Genelde en cok aile arasi muhabbetlerimiz mutfaktaki yemek alaninda Sabah kahvalti ederken veya aksam yemegi yerken gerceklesiyor. Yemek bittikten sonra hemen sofradan kalkmak yerine 15-20 dk daha oturup ya sarki soyleme el cirpma, Pandora radyo'dan cocuk sarkilari karaoke yapmaca veya da gunumuzun nasil gectigini anlatmaca oynuyoruz. Ozan gunun nasil gectigini anlatirken cok heyecanli anlatiyor bazen ve babasi da meraktan cildiriyor cumleleri anlamadigi icin. Eeee naapalim Bamba'si, anlasaydin sen de.

Evet "Bamba" yazdim yukarida "Baba" yerine cunku Ozan'in bebeklikten beri cikarmakta en zorlandigi kelimelerden birisi de Baba kelimesi. Cocuklarin bir cogu "anne" bile demeden once "baba" derken bizim ki bir turlu "baba" diyemedi, Neyse ona yakin olarak "bamba" diyor tatlim benim. Ardindan da cikardigi sesten gurur duyarcasina siritiyor bize bakarak. Ya da babasina inat "bamba"diyor, sonra da onunla dalga gecer gibi guluyor suratina bakarak. Bu senaryolarin hangisi dogru bilemedim :)

Iste 13 aylik Ozan'in cikardigi seslerden aklima gelenler;
- anne, bamba, anneane, dede
-mama, meme
-maymun ( pelus maymundan oyuncagina soyluyor)
-cici ( sevme ifadesi)
-bye ( 1-2 kere kullandi henuz cok gelistirmedi)
-atda ( gunde 10 kere "atdaa, atdaa" diye gezindigi olmustur)
-alti ( sesli kumadasindan ilk 6 rakamini tekrar etti)
-tesekkur ( tesh, tesh kismini anca soyleyebiliyor, o kisminda takiliyoruz biraz zor bi kelime oldugundan)
-nerde?
-hadi ( daha cok "adi" gibi cikiyor)
-al ( bir sey uzattiginda "al" diye uzatiyor)

Bunlar disinda tum gun "aaaaa", "oooo" , "naanaaa" gibi ifadeler de devam ediyor tabi gun icerisinde.

No comments:

Post a Comment